Publicat în 09/11/2020
Proiectul Cosmopolit Mihai Viteazul 1, căruia i-am dat startul la începutul acestui an, este amplasat aproape de centrul Brașovului, pe un teren greu de transformat din punct de vedere tehnic.
Atât blocurile de beton rămase în pământ, care au îngreunat săpăturile, cât și poziția clădirilor învecinate au făcut ca gradul de dificultate al proiectului să crească. Pe durata întregului proces de până acum am făcut monitorizări atât ale clădirilor alăturate, cât și a incintei executate în timpul săpăturilor pentru a preveni eventualele tasări sau deformări.
Te invităm alături de noi în călătoria de până acum care va duce la consolidarea relației cu viitoarea ta locuință.
Am demarat lucrările pentru proiectul Cosmopolit Mihai Viteazul 1 în Martie 2020, cu acțiunile de demolare a construcțiilor existente, precum și de curățare și nivelare a celor 3037 mp de teren. A urmat amenajarea platformei de lucru pentru echipamentul de forat, precum și organizarea specifică șantierului: împrejmuirea acestuia, asigurarea branșamentelor de apă și curent, amenajarea căilor de acces, a biroului și a platformei de depozitare a materialelor .
În faza următoare, în incinta șantierului, s-au adus habe pentru prepararea noroiului bentonitic și pompe pentru pomparea lui în puțul forat, cu scopul de a împiedica surparea acestuia până în momentul betonării. Etapele acestei acțiuni au inclus: forarea la cota necesară, umplerea puțului forat cu noroiul bentonitic, lansarea carcaselor de armătură a piloților în foraj, betonarea puțului forat, umplerea puțului cu beton, noroiul bentonitic fiind adus la suprafață prin dislocuirea și curățarea, respectiv evacuarea lui din șantier.
În următoarele două luni, Aprilie – Mai 2020, am început lucrările de forare, armare și turnare piloți din incinta șantierului Cosmopolit Mihai Viteazul 1. Au fost turnați 50 de piloți/ lună și
s-au trasat axele aferente acestora, acțiune ce a presupus deplasarea topografului pe șantier pentru a transpune în teren axele din plan, axe materializate cu ajutorul cupoanelor de fier sau a balizelor cu stația totală.
A urmat înlocuirea pământului contaminat cu blocuri de beton din zona de pilotare, cu pământ bun pentru fundare de aproximativ 300 mc. Această operațiune s-a realizat în șah, adică pe porțiuni, pentru a evita surparea malurilor și deplasarea sau afectarea construcțiilor învecinate zonei de lucru și a cuprins: executarea piloților în stânga și dreapta zonei care necesită înlocuirea pământului, evacuarea pământului contaminat pe o porțiune de 2-3 metri în dreptul piloților, refacerea umpluturii în straturi succesive și compactarea lor, precum și executarea piloților pe zona cu pământ deja înlocuit. Această acțiune s-a reluat pe următorii 2-3 metri până la finalizarea liniei de piloți afectate de pământ contaminat.
Odată finalizat acest proces complex, acțiunea a continuat în Iunie – Iulie 2020 cu pilotarea din incinta șantierului cu același număr de 50 de piloți/lună. Această etapă a inclus spargerea capetelor celor 237de piloți și a grinzii de ghidaj, fiind urmată de executarea a aproximativ 16 tone de armătură pentru grinda de coronament, care s-au turnat peste capetele de piloți, pentru asigurarea conlucrării lor după săpătură, pe tot conturul zonei pilotate – circa 180m, iar apoi cofrarea și turnarea a 150mc de beton.
Astfel, din Aprilie până în August 2020 a avut loc forarea a 260 de piloți la adâncimi variabile între 9 și 15 metri, în fiecare lună fiind turnați, armați și forați aproximativ 50 de piloți.
În urmatoarele două luni, August – Septembrie 2020, am demarat lucrările de săpătură pentru fundația blocului – în total 13000 mc de pământ, continuând în paralel turnarea grinzilor de coronament. În această fază au fost incluse acțiuni de: forare în incintă, cu foreză și automacara, cu scopul executării reazemelor pentru șpraițuire și montajul ecliselor și plăcilor de bază pe grinzile de coronament. Totodată s-au realizat și săpăturile parțiale pentru executarea șpraițuirii.
În luna Octombrie 2020 am finalizat în șantierul Cosmopolit Mihai Viteazul 1 procesul de forare, armare și turnare a piloților și grinzilor de coronament. Am continuat cu lucrările de săpătură pentru fundația blocului și montare a șpraițurilor pentru sprijiniri cu săpătură generală în trepte, proces compus din două acțiuni: săparea conturului subsolului 1 și săparea conturului subsolului 2, acesta din urmă fiind mai retras decât primul.
A urmat demolarea a aproximativ 100 mc de fundație existentă de la clădirile anterioare, executarea rampei de acces pentru montajul macaralei cu o înălțime de 36 m și o rază de 50 m, executarea fundației pentru macara de aproximativ 4.5×4.5×1.5m pentru care s-au folosit circa 30 mc beton și 3 tone armătură. Ulterior s-a realizat amplasarea macaralei, urmând evacuarea rampei și ajungerea la cota de săpătură.
Toate aceste acțiuni sunt făcute cu cea mai mare atenție și cu aceleași materiale premium cu care te-am obișnuit în standardele Cosmopolit. Așa cum suntem convinși că știi deja, povestea noastră este, de fapt, povestea ta. Ne inspirăm din dorințele tale ca să-ți putem răspunde nevoilor cu cele mai inventive și potrivite soluții.
Cosmopolit Mihai Viteazul 1 – cel mai complex proiect de până acum, gândit pentru tine – reprezintă o experiență pe care ne dorim să o poți trăi complet. Pentru ca imaginea pe care tu o ai despre „acasă” să se împlinească într-un an.
ÎNAPOI LA ARTICOLE
Publicat în 05/07/2024
Peisajul imobiliar s-a transformat remarcabil în Brașov în ultimii 10 ani, iar calea deschisă de Cosmopolit încă de la început, din 2014, a contribuit decisiv la modelarea stilului de viață brașovean.
Publicat în 18/04/2024
INTERVIU Mihaela Biriș / Piața imobiliară în 2024 – ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor, care sunt tendințele pieței și cum se adaptează dezvoltatorii.
Publicat în 03/03/2023
INTERVIU Tudor Stamatescu / Piața imobiliară în 2023 – ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor, dar cu așteptările pentru locuințe moderne.