#Imperfect – crezul arhitecturii cu personalitate #Imperfect – crezul arhitecturii cu personalitate

#Imperfect – crezul arhitecturii cu personalitate

Publicat în 19/08/2021

Dacă ar fi să facem un exercițiu de imaginație și-am descrie lumea perfectă, oare cum ar arăta ea? Fiecare dintre noi am crea-o diferit, cu siguranță. Ceea ce noi percepem ca fiind perfect, poate fi, în ochii celuilalt, #imperfect.

Pentru că suntem unici. Și e minunat să fie așa.E o adevărată artă să vedem imperfecțiunile din jurul nostru și să le punem într-o lumină care dă personalitate. Japonezii au chiar un nume pentru ea – wabi-sabi, frumusețe imperfectă.Iar atunci când această artă este integrată în arhitectură și în designul spațiilor în care locuim sau ne petrecem timpul – personal sau profesional – ea creează amprenta de unicitate pe care o apreciem atât de mult.

Este modul cel mai potrivit în care noi, oamenii, putem construi în jurul elementelor naturale, păstrându-le identitatea și oferindu-le o nouă viață. Pentru că „a îndepărta imperfecțiunea înseamnă a distruge expresia, a zădărnici străduința, a paraliza vitalitatea.” (John Ruskin).

În proiectele arhitecturale care îmbrățișează integrarea a ceea ce este #imperfect în jurul nostru, găsirea frumuseții în asimetrie și conectarea cu materiale naturale aduce echilibru și seninătate. Spațiile de locuit sau birourile în care sunt integrate aspecte industriale atrag privirea și atenția, nu-i așa? Sau în care un perete din cărămidă aparentă, alcătuit din materiale refolosite, este elementul surprinzător într-un context de design modern. Ne fac să apreciem și mai mult unicitatea, personalitatea lor și să înțelegem mai bine chiar personalitatea celui care și-a pus amprenta prin acele alegeri.

Arhitectura și designul oferă o oportunitate fascinantă de a îmbrățișa imperfecțiunea. Este o alegere conștientă, asumată și, de multe ori, una care aduce un suflu inovator.

#Imperfect poate fi crezul ce determină un stil arhitectural recognoscibil, așa cum este cel al lui Gaudi, de exemplu.

Integrarea unor trăsături neregulate și sparte structurilor pe care le creează, fie că sunt noi, fie existente și pe care le renovează, este un mod în care arhitecții și designerii încorporează istoria. Astfel, putem recunoaște atât trecutul, cât și prezentul pentru a crea o viață confortabilă, interesantă și blândă.

#Imperfect este un atribut, o valoare ce aduce nenumărate valențe spațiului în care ne place să existăm. Este ceea ce ne face să apreciem confortul într-un mod personal și, totodată, acel ceva special, ieșit din comun care ne face să ne simțim unici.

ÎNAPOI LA ARTICOLE

ARTICOLE RECENTE

Cum se aplică cota redusă de TVA 5% pe piața de real estate.

Publicat în 16/11/2022

TVA-ul de 5% pentru pragul de 700.000 de lei se aplică și la antecontractele semnate până la 31 decembrie 2022

CITEȘTE

Festival Afect

Publicat în 17/08/2022

Cosmopolit și Festivalul AFECT: un parteneriat perfect într-un festival #imperfect

CITEȘTE

Ce ar trebui să știm ca nou-veniți în lumea investițiilor imobiliare

Publicat în 03/05/2022

De-a lungul civilizației s-a pus mereu un preț important pe construcții, iar valoarea le-a fost dată de conceptul de proprietate a lor.

CITEȘTE